Is vid skada – ska man använda det?

av | jul 13, 2023

Is vid skada

Känner du igen att man ska lägga is på skadan?

När någon stukat sin fot eller dragit till sitt knä är att lägga på is oftast det första man får höra. Du har garanterat även sett det på sporten på TV eller kanske till och med varit med om det när det hänt. Att lägga på is har nästan blivit som en instinkt när skadan sker. Och att lägga på is gör ju att det känns bättre, men är det verkligen bra på sikt att göra det?

 

Vi börjar med skadan

Vad händer när vi skadar oss?

Om vi tar en fotstukning som exempel, så är det mjukdelar i foten som har sträckts ut mer än vad de klarar av eller till och med gått sönder. Kroppen reagerar på det här med att snabbt öka på blodflödet till det skadade området och svullnad samt rödhet uppstår. Detta är inflammationen.

Inflammation är något har en väldigt negativ klang och helst ska bort så fort som möjligt. Men den har faktiskt en väldigt viktig roll.

Inflammation är nämligen kroppens sätt att skydda och skapa förutsättning för läkning. På kort sikt är det bra, om inflammationen är kvar en längre tid fyller den generellt ingen funktion längre. Men att bromsa inflammationen i det akuta skedet har visat sig vara negativt för läkningen.

 

”Lägg på is”

Så att lägga is på skadan kommer bromsa blodflödet och kan minska inflammationen, vilket i sin tur kommer att bromsa läkningen. 

I början vill vi som sagt ha inflammationen här för att den ska göra sitt jobb och göra att skadan läker så fort som möjligt. 

Lägger vi då på is i det här skedet har man sett i studier att skadans tid att läka fördröjs. Alltså kommer det ta längre tid innan du kan göra det du vill igen. 

 På samma sätt är det vanligt att man tar anti-inflammatoriskt, tex Voltaren eller Ipren. Även detta är kontraproduktivt. Då anti-inflammatorisk hämmar kroppens läkningsprocess.

 

Men är det ett absolut nej till is?

Nej, is kan användas vid skada för att minska smärtan. För att ta vara på den smärtlindrande effekten kan man lägga på is korta stunder under de första timmarna efter skadan. Varva att lägga på is under ca 5 minuter för att sedan ha uppehåll på ca 30 minuter. Detta för att låta blodet komma tillbaka och läkningsprocessen ska kunna få ske.

 

PEACE & LOVE – det nya sättet vid akut mjukdelsskada

 

Sedan långt tillbaka har olika modeller används för hur vi hanterar akuta skador, där is alltid varit en del. Ju mer vi lär oss om kroppen desto bättre blir vi på hur vi ska bäst ta hand om den. I den senaste modellen har man tagit bort is som en del av omhändertagandet utifrån det vi diskuterat ovan. Det nya är PEACE & LOVE.

 

Protection

Elevation

Avoid anti-inflammatory drugs

Compression

Education 

Load

Optimism

Vascularisation

Exercise

 

Kort och gott

  • På kort sikt gör is att det känns bättre, men gör att det längre tid för dig att bli bra igen.
  • För smärtlindring kan is användas minidoser de första timmarna
  • Ta inte anti-inflammatoriskt
  • Följ PEACE & LOVE

Se fler inlägg

Behöver du hjälp med din kropp?

Tveka inte att boka en tid eller höra av dig!

Boka