Dry needling vid ont i nacken

av | aug 26, 2023

Dry needling nacke

Dry needling när du har ont i nacken

Ont i nacken är ett idag ett vanligt problem som många råkar ut för. Vissa får det mer sällan medans andra kan få det ofta. Många timmar framför datorn, olycksfall, stress och oro, andra statiska eller monotona positioner är faktorer som kan spela in för att smärta i nacken ska uppstå. Strukturerna i nacken som gör att det gör ont kan vara flera. Det är ett samspel mellan muskler, leder, nerver, fascia, ligament och diskar snarare än enbart en enskild struktur som är orsaken.

I det här inlägget kommer vi att gå igenom hur dry needling kan hjälpa vid just ont i nacken.

 

Symtom vid ont i nacken

Vi börjar med symtomen för när man har ont i nacken. De vanligaste symtomen vid ont i nacken är:

  • Känns ömt och spänt i muskulaturen runt nacken
  • Stelhet och kan bli svårare att röra på nacken
  • Smärtar och kan stråla runt nacken och skulderbladen

 

Dry needling – vad är det?

Dry needling är en behandlingsmetod där tunna nålar används för att behandla olika problem som kan uppstå i kroppen kopplat till rörelseapparaten. Metoden syftar till att återställa funktionen i vävnaden som de placeras i och nervssystemet. Ökad blodcirkulation är det främsta som sker, som leder till mer syre i vävnaden som nålen sitter i. Du kan läsa mer om dry needling här.

Hur går behandlingen till?

Innan behandlingen med dry needling i nacken påbörjas görs en nogrann undersökning för att bedöma hur behandlingen ska genomföras. Därefter kan olika dry needling tekniker komma att användas i kombination för att uppnå så bra resultat som möjligt. Dessa är vanligtvis:

  • muskelteknik där nålen sätts in i spänningar i muskler
  • leder och ligament
  • vid nerver
  • dry needling med ström

Var nålarna sedan placeras ut är baserat på undersökningen för att behandla de strukturer som ger upphov till smärtan i nacken. Det sker oftast i en kombination av lokala (i detta fall runt nacken) och distala (längre från nacken för att t.ex. ge smärtlindrande effekter). Därefter är det vanligt att nålarna sitter i 10-20 minuter för att uppnå de effekter som leder till att minska smärtan och förbättra funktionen i nacken.

För att behandla musklerna kan en snabb och effektiv dry needling teknik användas. Denna kallas för ’pistoning’. Här sätts nålen in i triggerpunkter (”muskelknutar”) och förs sedan upprepade gånger in och ut inne i muskeln. Detta ger oftast en så kallad ”local twitch response”, vilket är en kontraktion av en del av ett spänt stråk i muskeln. Man ser och/eller känner det som ett ”ryck” i muskeln.

 

Sammanfattning

Om du har ont i nacken så kan dry needling vara en behandlingsmetod som är värd att testa. Många upplever ett positivt resultat, både vid akuta och långvariga problem med nacken. Det är ingen mirakelbehandling utan ska ses som en del av flera interventioner. Många kommer svara väldigt bra på dry needling och vissa kommer svara mindre eller inte alls. 

Fördelar med dry needling vid ont i nacken

"

Minskad smärta

!

Bättre funktion och rörlighet

Mer avslappnad

Vill du testa dry needling?

Se fler inlägg

Behöver du hjälp med din kropp?

Tveka inte att boka en tid eller höra av dig!

Boka